Kadınların yazılım mesleğini seçmesi için 5 neden

Özel olarak yazılım geliştirme, genel olarak IT işi sadece erkeklere özgü bir meslekmiş gibi algılanır. Oysa bu bilimsel veri içermeyen ve hatta oldukça ayrımcı bir bakış açısıdır. Burada; bilimsel olmasa da mantıksal açıdan kadının her mesleği olduğu gibi yazılım işini de mükemmel bir biçimde icra edebileceğini göstereceğiz.

Aynı anda birçok işi yapabilirler

Yazılım geliştiriciler; çoğunlukla birçok göreve konsantre olmaya çalışırlar. Bu hiç de kolay bir durum değildir. Fakat birçok kadın, varsayılan olarak bu özelliğe sahiptir. Bu doğal yetenekleri ile mükemmel bir yazılım geliştirici olmaya adaydırlar.

En iyi çözümü bulana dek araştırmak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir başka önemli yazılımcı sorunu da “best practice” takıntısıdır. En performanslı, kod maliyeti en düşük olan çözümü ararlar. Dolayısıyla, araştırma kabiliyetlerinin olması çok önemlidir. Yine yaşadığımız dünyada birçok kadın birçok konuda “en iyi çözümü” araştırarak bulabiliyorsa (uygun fiyata tatil yapmak gibi) yazılım konusunda da arayıp bulamayacağı hiçbir şey yoktur.

Kendini sürekli geliştirmek

Bir yazılımcının olmazsa olmazıdır. Sürekli olarak yenilikleri takip ederek hızlıca uygular. Bu aslında tam olarak trendleri takip etmektir. Sürekli gelişen bir konu eğer kadının ilgisini çekmişse gerisini düşünmeye hiç gerek yoktur. En iyi kaynaklara doğrudan ulaşarak hep güncel kalabilme şansına sahip olacaktır.

Yeni öğrenilen kavramları uygularken kendi tarzını korumak

Her yazılımcının kendine özgü bir kod yazışı vardır. Elde ettiği yeni bilgilere kendi tarzını yansıtır. Bu anlamda kod yazmak ayrıca bir sanattır da. Şimdi kendinizi ya da etrafınızdaki kadınları düşünün. Hangisinin kendine has bir tarzı yok ki?

Motivasyonu yüksek tutmak

Her ne kadar “aşılmaz problem” diye bir şey yoksa da aşılması çok zor olan sorunlar çıkabilir karşımıza. Bu durumlarda “galiba ben yapamıyorum / yapamayacağım” demek yapılması gereken en son şeydir. Dolayısıyla motivasyonu yüksek bir kadın bu işin üstünden kolaylıkla gelebilecektir.

Bonus: Yazılım mesleğini kadınlar yarattı

 

Tarihin ilk bilgisayarı olan ENIAC’ın programcılarının tamamı (Kay McNulty, Betty Jennings, Betty Snyder, Marlyn Wescoff, Fran Bilas ve Ruth Lichterman) kadındır.

1952 Yılında dünyanın ilk derleyicisini (compiler) Grace Hooper geliştirdi.

Günümüzde kullandığımız tüm yazılım uygulamalarının tasarım prensibi olarak bilinen SOLID prensiplerinin L’si Liskov’s Substitution prensibinin isim annesi Barbara Liskov’dur.

Dolayısıyla; tüm kadınların yazılım geliştirmeye merak salmalarını gönülden dilerim J

3 thoughts on “Kadınların yazılım mesleğini seçmesi için 5 neden

  1. Bir kadın yazılımcı olarak bu yazı hem gülümsetti hem de “Kadından yazılımcı olacağını düşünmüyorum , fikrimi nasıl değiştireceksin ki?” diye sorulan mülakatım aklıma geldi. Umarım bu zihniyetler de bu yazınızı okur, feyiz alır. Emeğinize sağlık hocam. Teşekkürler. 🙂

Leave a Reply